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Date: May 11, 2017 
 
To: Board of Directors, USA Swimming   
 General Chairs    USA Swimming National Team Staff  
 Officials Chairs    USA Swimming Officials  
  Rules & Regulations Committee  USA Swimming Coach Members 
 
From:  Jay Thomas, Chair, Rules & Regulations Committee 
  
Re:  Open Water – Wetsuit Legality - Questions and Answers 
___________________________________________________________________________________________ 
 
1.   On January 11, 2017, FINA Office a Memorandum changing the FINA Bylaws which govern swimwear in 
Open Water competitions.  This change permits the use of wetsuits when water temperature is between 20ºC and 
18ºC, and requires the use of wetsuits when the water temperature is below 18ºC. 
  
2. After consultation with FINA Approval Commission President - Jan-Anders Manson, the following guidance is 
provided regarding wetsuits for Open Water competition.  
 
Coverage - The FINA Memorandum of 11 January 2017 includes this statement: 
 
“The wetsuits should meet minimum requirements for coverage - wetsuit must completely cover torso, back, 
shoulders and knees, and shall not extend beyond the neck, wrists and ankles. In addition, the outer surface of the 
used wetsuits shall not include outstanding shapes, such as ridges, fins etc.” 
 
General Notes: There may be no external applications in the design of the suit such as ridges, fins, channels or 
external shapes.  This applies to all areas of the suit – torso, arms or legs. 
 

A. Question: What is the definition of covering the shoulder? The wetsuit material must extend over the 
top of the shoulder joint and extend down the arm.  A “Farmer John” or sleeveless cut suit would not be 
compliant with the rules. 

 
B. Question: Is a suit legal where the forearm area has a material with ridges, ribs, bumps, fins or 

other external raised application which is designed to catch the water?  No there may be no such 
external applications to the suit.  Additionally, there may be so such shapes or features incorporated in the 
manufacturing of the suit. 
 

C. Question: Is a suit legal where the forearm area has a different wetsuit material or water permeable 
area that has no external raised application which is designed to provide better “feel for the 
water”? Yes 
 

  

 



D. Question: May a suit with an illegal design in the forearm or lower leg area be made legal by 
removing the offending part of the wet suit – may the suit be modified?  Arms -Yes – provided 
enough material is left to cover each shoulder.  Legs – Yes – provided enough material is left to cover the 
knee. 
 

E. Question: May a suit with a legal design regarding coverage of the arms and legs, be modified by 
shortening the suit coverage in those areas?  Arms -Yes – provided enough material is left to cover 
each shoulder.  Legs – Yes – provided enough material is left to cover the knee. 

 
Thickness - The thickness of wetsuit material shall be a minimum of 3mm and maximum of 5mm.  The minimum 
material thickness value may be reduced in limited specific areas, if such is functionally justified to allow free 
swimmer’s movements. Provided that the torso and back area are a minimum of 3mm thick, the following areas 
may be thinner material – no minimum value is specified: 
 

a. Neck 
b. Shoulders 
c. Arms 
d. Upper leg 
e. Lower leg 

 
Advertising – USA Swimming will not enforce the provisions of rule 102.8.3.A(1) regarding limitations on 
manufacturers logos on wetsuits for 2017. 
 
 
 
 
Jay Thomas 
Chair, USA Swimming Rules & Regulations Committee 


